btgelogoA Borsod-Torna-Gömör Egyesület egy helyi LEADER akciócsoport, amely segítséget nyújt a közösségi kezdeményezések megvalósításában a vidék gazdasági fejlődése érdekében. Az akciócsoport működési területe a Bódva és a Sajó folyók völgyére, az Aggteleki-karsztra, a Borsodi dombságra, a Rudabányai-hegységre, valamint a Cserehátra terjed ki. Az egyesület tevékenységével aktívan hozzájárul a vidéki élet élhetőbbé tételéhez, a megszerzett tudás és jó gyakorlat helyi szinten történő alkalmazásához. Ezen célok érvényesítése érdekében az egyesület sikeres pályázatot nyújtott be a LEADER Helyi termékek és innovatív kezdeményezések bevezető marketingje célterületre, a Helyi termékek, szolgáltatások elismertségének erősítése a Borsod-Torna-Gömör Akciócsoport területén című pályázat megvalósítására.

A pályázat keretében az akciócsoport három településszövetséggel együttműködve (Csereháti Településszövetség, Galyasági Településszövetség és Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetsége) megtartott szakmai fórumokon és helyi termék napokon dolgozta ki a térségi arculatot és védjegyet, amely eredményeit az Arculati Kézikönyv mutatja be. Kialakításra került egy honlap (helyitermek.btge.hu), amely a szakmai rendezvényeken feltárt értéktárat hivatott bemutatni az érdeklődőknek. Erre azért is volt szükség, mivel korábban a térségre jellemző helyi termékek jelentős része nem is került piacra, feketén, cserekereskedelemben jutott el a fogyasztóhoz. Akik értékesítettek, azok igyekeztek valamilyen felvásárlónak továbbadni a terméket. A felmért közel 120 termelőnek alig 1/6-a értékesíti termékét kistermelőként vagy kézművesként háznál, termelői piacokon és vásárokon. A lehetséges értékesítési csatornák és formák közül az internetes kereskedelem, a helyi bolt, a kiszállítás gyakorlatilag kiaknázatlan. A termékek előállításában, megjelenésében egységes térségi gyakorlat sem összességében, sem térségrészenként nem létezett. Ezen a helyzeten próbál változtatni az egyesület a helyi termékeket reprezentáló kiadványok, molinók, szórólapok megjelentetésével a helyi védjegyrendszer megismertetésével, népszerűsítésével.

Ennek a munkának egyik szerves részét képezi ez akönyv, amely ízelítőt ad e térség lakóinak táplálkozási kultúrájáról. A hagyományos ételek nagy része helyben rendelkezésre álló alapanyagokból, konyhakerti fűszernövényekkel ízesítve, egyszerű konyhatechnikai eljárásokkal gyorsan elkészíthető. Az ételek jó része többségében jól emészthető, így a mai táplálkozási kultúrába kiválóan beépíthető.

Táplálkozási szokásaink nagyon lassan változnak, ezért ragaszkodunk gyermekkorunk megszokott ízeihez, anyáink, nagyanyáink főztjeihez. Ebben nyújt segítséget e kiadvány, amellyel megtesszük az első lépéseket a térségnek egy új, a XXI. század követelményeinek megfelelő fejlődési pályára állításához, az elmaradottság ördögi köreiből való kitöréséhez.

5logo