Cím: 3751 Szendrőlád, Petőfi út 15.csbv primaporta
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

BHIM RAO Egyesület

A BHIM RAO Egyesület közhasznú társadalmi szervezet, amely 2002-ben alakult Szendrőládon.

A szervezet tagjai szülők, pedagógusok, közéleti személyiségek, egyetemista diákok, akik elsődleges feladatuknak tekintik a mélyszegénységben élők társadalmi felemelkedését.

Tagjaink személyes példával járnak elől, hiszen többségük szintén hátrányos helyzetű környezetből - tanulás révén - emelkedett ki.

Kezdetben főleg oktatási tevékenységgel foglalkozó szervezetünk mára sikeres pályázati tevékenységének köszönhetően komplex segítségnyújtásban gondolkozhat az oktatás, a foglalkoztatás és a kultúra területén.

Oktatás területén több éve működő tanoda típusú és pályaorientációs tevékenységet végez a szervezet mely kapcsán napi szinten 200 hátrányos helyzetű gyermeknek segítünk a szociális hátrányok kompenzálásában. Az elvárt eredmény, hogy minél többen piacképes szakmát szerezzenek, érettségizzenek le és főiskolára, egyetemre kerüljenek be.

Kultúra területén Szendrőládon a Csereháti Település Szervezet összefogásával létrejött „UZSÓ PÁNI” kulturális központot hoztunk létre, mely része a História-völgy kiemelt részét képviseli. A kulturális központ látogatói betekinthetnek és megismerhetik a romák kultúráját. Bemutatóhelyünk a cigány kultúra, elsősorban a zene, a képzőművészet, a kézművesség kiállító és alkotóhelye, valamint a megértés helyszíne kíván lenni. A betérő maga is kipróbálhatja a hangszereket, tanulhat cigány dalokat és meséket, megkóstolhatja a tradicionális roma ételeket.

Foglalkoztatás kapcsán a szervezet folyamatosan szervez képzéseket átképzéseket a felnőtt lakosság részére. A képzésben résztvevőket el kívánja helyezni az elsődleges munkaerőpiac világába. A folyamatosan változó munkaerő piaci helyzetben olyan szolgáltatások, módszerek, eszközök kifejlesztését kívánjuk megvalósítani, mely rugalmas módon képes a szükségleteket kielégíteni, azokra reagálni. A térség foglalkoztatási helyzetének, munkaerő piaci mutatóinak javítása, a tartós munkanélküliség által okozott társadalmi kirekesztődés csökkentése, megszüntetése a cél. Ennek eredményeképpen egy gombatermesztő őzemet hoztunk létre, ahol a helyi munkaerővel termelünk gombát, mely speciális szaktudást és megbízhatóságot igényel. A megtermelt csiperkegomba jó minőségű, keresett termék a hely lakosság, a belföld és nemzetközi piacokon egyaránt. Havi szinten 20 tonna gomba előállítására vagyunk képesek.

Mindezt komplex programként kívánjuk kezelni, ahol a törzsvásárlói közönség nem csak a kiváló minőségű helyben előállított termékekhez jut hozzá, de részt vehet a termelésben illetve a szabadidős programokban. A helyi igazgatás, a vállalkozók, és civil szervezetek összefogására építő LEADER programnak köszönhetően mára a kulturális központ területén filagória és kemence épült, ahol közösségi rendezvényeknek adunk helyet. Illetve virágládákban gyógynövényeket termesztünk. A kemencében, a szabadban hagyományos roma ételek készülhetnek. A hagyományos ételek nagy része helyben rendelkezésre álló alapanyagokból, konyhakerti fűszernövényekkel ízesítve, egyszerű konyhatechnikai eljárásokkal gyorsan elkészíthető.

BHIM RAO Egyesület BHIM RAO Egyesület BHIM RAO Egyesület BHIM RAO Egyesület BHIM RAO Egyesület