Cím: 3780 Edelény, Finkei út 47.csbv primaporta
Telefon: (48) 341-132
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tóth Bálint - Gyümölcsűltetvény és feldolgozó

A bükki hegységtől pár kilométerre - a Bódva folyó völgyét szegélyező hegység által körülölelt környezetben - található szőlész-borászatunk és gyümölcsösünk területe. Budapest felől az M3-as autópályáról Miskolcot elhagyva a 26 számú főúton Edelényen keresztül Damak felé kanyarodva található a Sápi Hegy.

A bekerített gyümölcsös kert a hegy déli-délnyugati oldalán terül el.

A gyümölcstermesztés családomban mintegy 40 éves múltra tekint vissza. A gyümölcsösben közel 500 fán több mint 20 féle gyümölcs található. Legnagyobb mennyiségben kajszibarack és szilvafa van. Megtalálható megy, cseresznye, málna, alma, körte, berkenye, ringló őszibarack stb.

Terület egyik részén szőlőültetvény található ahol kékfrankos, medina, oportó, hárslevelű, zenit, muskotály és még nagyon sok csemegeszőlő fajta megtalálható.

Művelésük kézzel és géppel történik, mintegy 4-5 embernek ad egész évben munkát.

A gyümölcsök elsősorban frissen kerülnek fogyasztásra, de egy részük, lekvárkészítés és a befőzés céljával lett ültetve.

2014-ben megvalósult beruházás keretein belül az említett területen lévő épület felújítására és bővítésére került sor.

Fő célunk a helyi termékek bemutatása volt, erre alkalmas épület kialakítására törekedtünk. Az épület két nagyobb bemutatóteremmel rendelkezik, valamint a lekvár és gyümölcs befőzésére alkalmas konyhával. A konyhában, ahol a legkorszerűbb, de még nem ipari méretű eszközökkel a házi jelleget megőrizve, saválló felszerelések segítik a legnagyobb hatékonyságú íz és zamat megőrzését a termékekben.

Az itt készült lekvárok és befőttek elsősorban családon belül kerülnek elfogyasztásra.

Az épület alkalmas 60 fő befogadására, munkaértekezletek, nagyobb termékbemutatók megtartására. Az ültetvényen belüli út és parkoló szilárd burkolattal rendelkezik. A területen megtalálható még egy szőlőfeldolgozó épület és egy téglával kirakott több szárnyú pince is. A helyben termelt szőlőt szintén itt a présházban dolgozzuk fel, azután a pincébe kerül, ahol érlelésére és a tárolására kerül sor. A beruházással egyidejűleg megvalósult, hogy a villamos energia ellátás és a fűtés megújuló energiával történik.

Helyi termék palettánkat bővíti a méz is mely szintén saját méhészetből való. A méz csomagolása Edelényben történik saját mézüzemünkben, ami a mai legkorszerűbb élelmiszeripari előírásoknak is megfel.

Tóth Bálint - Gyümölcsültetvény és feldolgozó Tóth Bálint - Gyümölcsültetvény és feldolgozó Tóth Bálint - Gyümölcsültetvény és feldolgozó Tóth Bálint - Gyümölcsültetvény és feldolgozó