Cím: 3780 Edelény-Nagycsásztacsbv primaporta
Telefon: +36-30 683 06 30
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Juhász Péter - Császta hegyi helyi termék feldolgozó üzem

Kétgyermekes család első szülötteként 1979-ben születtem. Edelényben nőttem fel és most is itt élek feleségemmel és kisfiammal. Végzettségemet tekintve építészmérnök vagyok és a közigazgatásban eltöltött tizenkét év után jelenleg a versenyszférában dolgozom.

Gyerekként gyakran jártam a családommal az Edelényhez tartozó Császta szőlőhegyre, ahol a szülőknek besegítve szerettem bele a szőlő művelésébe, a bor készítésébe és a hely szépségébe. 2009-ben édesapám halála után örököltem meg a császtai ingatlant és a szőlőt, mellyel ekkor kezdtem el igazán foglalkozni. A kezdeti nehézségekben sok segítséget kaptam a Hegyközségünk tagjaitól és vezetőjétől. Családom támogatásával az évek során a régi szőlők és elvadult gyümölcsösök helyére új ültetéseket telepítettünk. A kezdeti hobbi lassan az elhivatottság felé kezdett haladni, így mezőgazdasági technikusi végzettséget szerzetem, hogy tapasztalataimat elméleti és gyakorlati tudással egészítsem ki. Hosszabb távú terveim megvalósításában nagy segítségemre volt a Borsod-Torna-Gömör Egyesület által meghirdetett pályázat, mellyel ingatlan és technológiai fejlesztést hajthattam végre 2012-2013-ban.

A fejlesztés eredményeként létrehozott helyi termék bemutató és feldolgozó épület a Nagycsászta hegy középső részén található, az egyik legjobb talajú és fekvésű részen. Közvetlen szomszédságomban vannak egyszerű lyukpincék és vannak borházas megoldások is, így elég változatos a pincesor látképe. A régiek között számos népi építészeti értékű is akad, de a folyamatos fejlődés során újakat is építettek az elmúlt időszakban. A szőlőhegy infrastruktúrában, látnivalókban, programokban és szolgáltatásokban évről évre fejlődik, lépést tartva a jelen kor igényeivel, így potenciális célponttá válhat későbbiekben a turisták számára.

A megkezdett munkával a szőlőfeldolgozás hagyományainak ápolásán túl a Császtán található helyitermék-alapanyagot jelentő gyümölcsök feldolgozása, kóstoltatása, bemutató jellegű rendezvények tartása, szőlőhegyünk bemutatása volt a célom. Az elkészült épület és a beszerzett eszközök által nem csak termékek előállítására és a munkafolyamatok bemutatására van lehetőség, hanem 20-30 fős rendezvények megtartására is. A vendéglátás során lehetőség nyílik bográcsozásra, grillezésre, kemencében történő sütésre, pincelátogatásra, bor és pálinka kóstoltatására.

A korábbi években csatlakoztam a Borsod-Torna-Gömör Egyesület védjegyeztetési rendszeréhez, így 2014. június 28-án Cserehát-Bódva Vidéki Príma Porta minősítést vehettem át.

Rövid távú céljaink között szerepel a szolgáltatások további fejlesztése szálláshely kialakításával, látvány és élmény elemek kiépítésével, valamint más gazdatársak bevonásával közös rendezvények szervezésével.

Juhász Péter - Császta hegyi helyi termék feldolgozó üzem Juhász Péter - Császta hegyi helyi termék feldolgozó üzem Juhász Péter - Császta hegyi helyi termék feldolgozó üzem Juhász Péter - Császta hegyi helyi termék feldolgozó üzem